آیا باید برای تست‌هایمان در سال کنکور زمان درنظر بگیریم؟

آیا باید حین تست‌ زنی در سال کنکور زمان درنظر بگیریم؟

تست زنی همیشه از سالیان دور، یکی از اجزای جدانشدنی برنامه درسی رتبه‌های برتر کنکور سراسری بوده است و در همین راستا تکنیک‌ها و ریزه‌کاری‌های زیادی درمورد آن وجود دارد که باید نسبت به آن‌ها آگاه باشیم.

یکی از چالش‌های اصلی دانش‌آموزان درمورد فرآیند تست زنی در سال کنکور این است که «آیا برای تست‌های خود زمان درنظر بگیریم یا بدون توجه به زمان و با هدف یادگیری پیش برویم؟»

پاسخ این سوال ساده است؛ هر دو! در واقع ما در طول سال کنکور خود هر دو این کارها را باید انجام دهیم؛ برخی از تست‌ها را به صورت زمان‌دار بزنیم وبرخی را فارغ از زمان. اما سوال اصلی اینجا پیش می‌آید که ملاک تصمیم‌گیری برای این موضوع چیست؟

چه زمانی تست زماندار بزنیم و چه زمانی بدون زمان؟

ما به طور کلی زمانی که برای اولین بار با یک مطلب درسی جدید روبرو می‌شویم، هدفمان مسلط شدن روی آن مطلب نیست، بلکه تازه متوجه می‌شویم که چنین نکته‌ای هم در جهان هستی وجود دارد! درواقع نه می‌توانیم آن را به خاطر بسپاریم، نه به جزئیات آن توجه کنیم و نوع سوالی که از آن نکته می‌تواند در کنکور طرح شود را پیش‌بینی کنیم.

بنابراین زمانی که مطالعه اولیه ما به پایان می‌رسد و قرار است به سراغ تست‌ها برویم، تسلط خاصی نداریم و آنقدر مطلب برایمان جا نیفتاده است که بتوانیم در زمان استاندارد کنکور به تست‌های موجود در کتاب‌های کمک‌درسی پاسخ دهیم. پس ناچاریم که تست‌های اولیه‌ هرمبحث را بدون زمان حل کنیم تا کم کم با کاربرد نکاتی که حین مطالعه یاد گرفتیم، آشنا شویم و یادگیری ما عمیق‌تر شود.

اما زمانی که تعدادی از تست‌ها را بدون زمان و با آرامش بیشتر حل کردیم و با جنس سوالات و نگاه کنکوری آن نکات آشنا شدیم، اکنون زمان این است که به سراغ تست‌های زماندار برویم و آمادگی خود را به چالش بکشیم.

دقیقا باید چند تست را بدون زمان و چند تست را زماندار حل کنیم؟

برخلاف سوال قبلی، برای این سوال جواب واحدی وجود ندارد و پاسخ آن وابسته به ویژگی‌های شخصی دانش‌‌آموزان است. (به طور مثال: سرعت مطالعه و تست زنی شما چطور است؟ وضعیت تسلط شما روی دروس چگونه است؟ اصلا برای هر مبحث ، فرصت حل چند تست را دارید؟)

اما به صورت کلی معمولا توصیه می‌شود که چیزی بین «یک‌سوم تا نصف» تعداد تست‌هایی که یک دانش‌آموز برای یک مبحث مشخص حل می‌کند، می‌تواند بدون زمان و با هدف یادگیری باشد و بقیه تست‌ها حتما باید به صورت زماندار حل شود.

در نهایت فراموش نکنید که تست زدن بدون زمان با این که شیرین و لذت‌بخش است، اما دانش شما را به اندازه کافی چالش نمی‌کشد و ما اصلا نباید به تست‌های بدون زمان کتفا کنیم! حتما باید به میزان قابل توجهی تست‌های زماندار بزنیم تا درنهایت به تسلط کافی در دروس مختلف برسیم و یک رتبه عالی در کنکور سراسری را از آن خود کنیم.

نویسنده: دکترمحمدمتین پنجه‌پور – مشاور و مربی رتبه‌های تک‌رقمی و دورقمی کنکور